I cannoli siciliani – Skuteczna nauka włoskiego poprzez poznawanie włoskich tradycji i obyczajów
dostępne języki: itpl

Pisząc o karnawale we Włoszech (Mój karnawał), wspominałem także o niektórych, typowych dla tego okresu słodyczach. Sam mogę się bez nich obejść (to tak na wszelki wypadek, gdybyście chcieli mnie kiedyś zaprosić na obiad 🙂 ), ale dla cannoli siciliani chętnie robię wyjątek. Tym bardziej że mimo karnawałowych skojarzeń,  na Sycylii można je kupić przez cały rok.

Oczywiście, mówię tu o PRAWDZIWYCH sycylijskich cannoli. W mojej rodzinnej Mesynie [1], w ulubionej cukierni [2], cannoli kuszą przechodniów, pięknie ułożone w sklepowej witrynie. Jednak, w odróżnieniu od innych miejsc we Włoszech, w  m o j e j  cukierni, rurki napełniane są słodkim kremem dopiero przed zakupem.

Są doskonałe. I nic dziwnego skoro już w 70 r. p.n.e. Marek Tuliusz Cyceron [3] tak opisywał ten przysmak: “Tubus farinarius, dulcissimo, edulio ex lacte factus” (Rurka upieczona z mąki zmieszanej z  mlekiem, o cudownej słodyczy).

W dialekcie sycylijskim słowem cannolo lub cannolu określa się … wylewkę, przez którą wypływa woda z kranu, co nawiązuje zapewne do kształtu słodkiej rurki. Etymologicznie zaś słowo wywodzi się od trzciny, po włosku canna (Arundo donax), której dawniej używano do uformowania ciasta w kształcie rurki.

Początków cannoli można się doszukiwać w czasach panowania Arabów na Sycylii (lata 827 –1091). Według legendy, wymyślono je w Kalt El Nissa (co po arabsku oznacza Zamek Kobiet), czyli dzisiejszej miejscowości Caltanissetta, która obfitowała w haremy saraceńskich emirów. Pod ich nieobecność kobiety zajmowały się przygotowaniem dań i wyszukanych słodyczy. To im – podobno – zawdzięczamy przepis na cannoli.

Według innej legendy, słodkie rurki po raz pierwszy upiekły zakonnice z klasztoru klauzurowego z okolic Caltanissetty. Z okazji karnawału mniszki przygotowały chrupiące rurki napełnione kremem z ricotty i cukru, z dodatkiem kawałków czekolady i kruszonych migdałów.

Jeżeli będziecie na Sycylii, koniecznie skosztujcie wyśmienitych cannoli ! Zanim się jednak tam wybierzecie, podaję kilka przepisów na sycylijskie cannoli własnej roboty.

Przepis w języku włoskim – Alice.tv

Film w języku włoskim – Giallo Zafferano

Przepis w języku polskim – Włoskie przepisy

A Wy jakie słodycze lubicie najbardziej? Napiszcie do nas! (DODAJ KOMENTARZ).

Salvatore De Bello

www.dbitalia.pl

Cannoli siciliani alla ricotta

Cannoli siciliani alla ricotta

[1] Mesyna – gmina na Sycylii licząca 240.725 mieszkańców, położona w pobliżu Capo Peloro, najbardziej wysuniętego na północ krańca wyspy, nad Cieśniną Mesyńską. Port, do którego zawijają liczne promy z Półwyspu Apenińskiego; pierwszy pod względem liczby pasażerów, szósty pod względem ruchu promów turystycznych.

[2] Pasticceria Ragusa – Mesyna, via Ettore Lombardo Pellegrino, 90

[3] Marek Tuliusz Cyceron – adwokat, polityk, pisarz, orator i filozof rzymski (ur. Arpino, 3 stycznia 106 r.  p.n.e. – zm. Formia, 7 grudnia 43 r.  p.n.e.)

Komentarze
  • Aldona pisze:

    Grazie, Salvo, za wszystkie linki – cannoli to trudna sztuka, jak się okazuje… na dodatek, one są smażone w głębokim tłuszczu, a nie pieczone! Wyższa szkoła jazdy. W La Bomboniera przy KEN, gdzie można je kupić w Warszawie (dzięki za wskazówkę!) powiedziano mi, że rurki sprowadzają z Sycylii – tylko krem z ricotty robią na miejscu. I nadziewają ciasto tuż przed wystawieniem na sprzedaż. Dwie pierwsze cannoli, kupione na próbę, były genialne. Dwie następne, kupione jakiś tydzień temu… już inne. Krem się rozpływał jakby był z mascarpone, a nie ricotty, środek nie był miło przypieczony, tylko nijako słodki… Ale jak powinny smakować idealne? Pewnie tylko prawdziwy Sycylijczyk to wie!

  • Dodaj Komentarz

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany.

    ok
  • Autorzy postów

  • Popular articles

  • Najnowsze komentarze

  • Archives